Blog Fiesta Catering
Catering firmowy – co jest istotne?

Organizacja imprezy na kilkadziesiąt a nawet kilkaset osób wymaga doskonałego planowania, a także wiedzy i doświadczenia – zwłaszcza, jeśli chodzi o zapewnienie gościom smacznego jedzenia. To dlatego właśnie catering dla firm najlepiej jest powierzyć profesjonalistom. Poniżej opisujemy te kwestie, o jakie należy szczególnie zadbać, tak żeby impreza zakończyła się pełnym sukcesem.

Catering dla firm

Zacznijmy od przygotowań

Udany catering to podstawa każdego wydarzenia – zwłaszcza, jeśli lista gości jest naprawdę długa. Na początku należy ustalić ilość osób zaproszonych, a także możliwie najdokładniej określić miejsce i charakter imprezy. Należy także podać czy wśród zaproszonych są osoby będące na specjalnej diecie lub niejedzące mięsa czy wszystkich produktów odzwierzęcych. Profesjonalna firma cateringowa z Warszawy posiada w swojej ofercie dania jarskie, wegańskie czy bezglutenowe. Na tym etapie ustalany jest również budżet za zlecenie.

Dostosowane menu

Kolejny krok to decyzja odnośnie konkretnych dań. Nasi opiekunowie Klienta zaproponują odpowiednio dobrane menu, które stanowi całość i świetnie do siebie pasuje.. Pamiętajmy również o pewnych ograniczeniach. Niektóre potrawy świetnie pasują na eleganckie przyjęcie, inne zaś lepiej nadają się na szwedzki bufet. Usługi cateringowe w Warszawie to także dobór napojów i deserów. Jeśli zdecydujemy się na wersję cateringu z menu, z którego każdy gość wybiera potrawy dla siebie, to zadbajmy o klarowny opis każdej pozycji w jadłospisie.

Bezpieczeństwo gości

Organizując catering na imprezy musimy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa. Nasze menu przygotowywane jest tylko pod konkretne zamówienie, nie mrozimy potraw i nie stosujemy konserwantów czy polepszaczy smaku. Stosujemy świeże, lokalne produkty od sprawdzonych dostawców. Sprawna organizacja imprezy nie obejdzie się bez specjalistycznych narzędzi i wyposażenia stosowanego w firmach gastronomicznych.

Jak pracuje personel?

Nad całością menu czuwa szefowa kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Nasi kucharze specjalizują się w konkretnych sekcjach: kuchnia zimna, ciepłe czy deserowa. Każde danie posiada swoją gramaturę i sposób podania. Za współpracę między kuchnią i zespołem kelnerów, na każdej realizacji odpowiedzialny jest menadżer operacyjny. Menadżer przygotowuje również montaż przed imprezą oraz demontaż po imprezie. Jest w stałym kontakcie z osobą zamawiającą usługę i na bieżąco rozwiązuje zaistniałe wyzwania. Tak zaplanowany catering z pewnością zaowocuje zadowoleniem naszych klientów.

O czym pamiętać w trakcie imprezy?

Jedzenie jest już przygotowane, dostarczone i tylko czeka, aby trafić na stoły. W tym momencie najważniejsza staje się logistyka całego przedsięwzięcia. Kelnerzy powinni sprawnie i profesjonalnie podać konkretne dania oraz na bieżąco zbierać pustą zastawę. Przed wydarzeniem menadżer przydziela kelnerów do konkretnych sektorów i przekazuje personelowi plan działania  podczas eventu. Cały personel powinien być opanowany i maksymalnie skupiony na swojej pracy.

Wróć do bloga
Zapytaj o ofertę

* Wyrażenie zgody jest konieczne