Strona główna
Porady
Tutaj jesteś
Porady ulubione ciastka

Biszkopty, pierniki – ulubione ciastka dużych i małych smakoszy

Data publikacji 16 czerwca 2023

Wielu wielbicieli słodkich wypieków cukierniczych przepada za lekkimi biszkoptami oraz puszystymi piernikami pełnymi aromatycznych przypraw. Te smakowite przekąski o niewielkich rozmiarach świetnie sprawdzają się zarówno do popołudniowej kawy jak i w formie prowiantu, który zabierzemy ze sobą na spacer czy do szkoły. Jak przechowywać pierniki i biszkopty? Do czego można je wykorzystać?

Wyjątkowy smak pierników

Któż nie zna wyjątkowego słodko-pikantnego smaku tych niedużych ciastek o charakterystycznym ciemnym cieście i dość zwartej konsystencji? Walory przysmaku o długim terminie przydatności do spożycia doceniano już w starożytnej Grecji, skąd pochodzi pierwszy znany przepis na ciasto piernikowe. W średniowieczu natomiast składający się z cennych przypraw korzennych oraz miodu piernik był towarem luksusowym, eksportowym i wysyłanym szlakami handlowymi w odległe zakątki świata. W Polsce pierwszy cech piernikarzy powstał w XVII wieku w Krakowie i Toruniu, a w tym czasie pierniki można było kupić najczęściej w… aptece, ponieważ uważano, że kompozycja korzennych przypraw wykorzystanych do produkcji ciasta może być wsparciem w leczeniu rozmaitych dolegliwości, m.in. niestrawności.

Pyszne pierniki na wiele sposobów

Oblane czekoladą, lukrowane, wypełnione owocowym nadzieniem – choć zapach ciasta piernikowego kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, amatorzy słodko-pikantnych wypieków lubią się nimi delektować przez cały rok. Warto również wiedzieć, że pierniki są nie tylko smaczną przekąską, ale także ważnym składnikiem wielu deserów i dań wytrawnych. Ciasto piernikowe świetnie urozmaica smak gotowanego lub duszonego karpia w gęstym sosie warzywnym, stanowi element polskiego sosu szarego, a także (po rozkruszeniu), pełni rolę wyśmienitego w smaku spodu do serników czy ciasta marchewkowego. Gotowe pierniki najlepiej przechowywać w puszce na ciastka lub szczelnie zamykanych pojemnikach, żeby nie stały się suche i nie traciły niezwykłego aromatu.

Smakowite i delikatne biszkopty

Biszkopty to lekkie, puszyste ciastka o delikatnej strukturze, złocistym kolorze i łagodnym smaku. Tego typu przysmaki o prostym składzie często goszczą w jadłospisie dzieci, a także osób przebywających na lekkostrawnej diecie. Biszkopty mogą być zarówno wspaniałą i smaczną przekąską, którą można ze sobą zabrać niemal wszędzie, dekoracją słodkich dań, jak i składnikiem tortów, przekładanych ciast czy popularnego włoskiego deseru – tiramisu. Jak przechowywać biszkopty? Najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniku uniemożliwiającym wchłanianie wilgoci z otoczenia, dzięki czemu na dłużej zachowają chrupkość.

Dostępne w sklepach biszkopty mają zazwyczaj okrągły lub charakterystyczny wydłużony kształt, ułatwiający dekorowanie deserów lub trzymanie ciasteczek w niewielkich dziecięcych dłoniach. Tego rodzaju produkty świetnie nadają się jako spody tortów albo deserów przygotowywanych bez potrzeby pieczenia, np. serników na zimno lub kremowo-owocowych pianek. W sklepach i hurtowniach można również kupić gotowe okrągłe spody biszkoptowe ułatwiające przygotowanie warstwowego tortu, przekładanego aromatyzowanym kremem, masą maślaną, bitą śmietaną lub musem owocowym.

Redakcja fiesta.com.pl

Nasi redaktorzy na stronie fiesta.com.pl to zespół pasjonatów, którzy łączą swoją wiedzę i zainteresowania, aby dostarczać naszym czytelnikom wartościowe porady z różnych dziedzin życia. Każdy z naszych redaktorów specjalizuje się w konkretnych obszarach, takich jak motoryzacja, technologie internetowe, moda czy zdrowie, co pozwala nam tworzyć treści dopasowane do różnorodnych zainteresowań naszych czytelników. Nasz zespół skupia się na dostarczaniu artykułów, które są interesujące, praktyczne i inspirujące, aby pomóc naszym czytelnikom w osiągnięciu sukcesu oraz zaspokojeniu ich ciekawości i potrzeb. Dołącz do nas i czerp z naszej wiedzy oraz doświadczenia na stronie fiesta.com.pl!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Wędzenie w sezonie grillowym