Jakie zdrowe przekąski warto wybrać do pracy?
Data publikacji 8 sierpnia 2022
Niezależnie od tego, czy celem jest redukcja zbędnych kilogramów, czy wdrożenie w codzienne nawyki zdrowego stylu życia, warto wybrać do pracy zdrowe przekąski. Takie, które nie tylko nasycą, ale również dostarczą niezbędnych składników, wspomagających koncentrację i dodających sił do zmierzenia się z zawodowymi wyzwaniami. Jakie przekąski najlepiej sprawdzą się w pracy? Tak by było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo?
Przekąski do pacy? Orzechy!
Jedną z najlepszych przekąsek do pracy, która jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna są orzechy. Doskonale sprawdzą się zarówno orzechy włoskie i laskowe, jak i migdały, a nawet fistaszki. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Warto pamiętać o tym, że choć jest to najlepsze źródło wartościowego białka i kwasów tłuszczowych (bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować), to jednak są również bardzo kaloryczne.
Dlaczego warto włączyć orzechy do swojej codziennej diety? Jest to produkt, który dzięki swoim cennym i wartościowym składnikom wspomaga pracę układu nerwowego i mózgu, poprawia również koncentrację i wydajność organizmu.
Orzechy mają niski indeks glikemiczny, więc nie obciążają trzustki. Ponadto jest to przekąska, która nie spowoduje uczucia ociężałości i zmęczenia, co w pracy jest dość istotne.
Suszone owoce
Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego nie ma nic lepszego niż suszone owoce. Najbardziej lubiane są daktyle suszone, jednak by nieco urozmaicić sobie przekąskę, warto sięgać także po rodzynki, morele, żurawinę, jabłka, śliwki, jagody czy maliny. Daktyle suszone podobnie jak i inne owoce są bogate w makroelementy, witaminy i wiele cennych dla organizmu substancji. Należy jednak pamiętać o tym, że nie należy ich jeść bardzo dużo ze względu na wysoką kaloryczność.
Hummus
Jakie są najlepsze zdrowe przekąski do pracy, które są smaczne i pożywne, jednak w przeciwieństwie do orzechów czy suszonych owoców wymagają wcześniejszego przygotowania? Taką przekąską jest hummus, który można przygotować na wiele różnych sposobów, dodając do niego swoje ulubione dodatki. Co prawda można kupić jego gotową wersję, jednak samodzielne przygotowanie daje więcej możliwości stworzenia różnych wariantów smakowych. Hummus w zależności od zastosowanych do niego dodatków to bardzo dobre źródło sycącego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, ryboflawiny i niacyny. Idealnym dodatkiem do niego będzie ciemne pieczywo lub pokrojone w słupki ulubione warzywa.